Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Chłodnik litewski tradycyjny

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Wyśmienity w czasie upałów

Chłodnik litewski tradycyjny

Składniki:

Chłodnik litewski tradycyjny

 

  • 1,5 l maślanki,
  • 2 młode ugotowane w łupinie i obrane buraczki (ok 5 cm średnicy)
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany,
  • 1 pęczek posiekanego koperku,
  • 4 obrane ogórki gruntowe,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki (płaskie) cukru,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski tradycyjny
Ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobych oczkach (drobne wiórki). Jajka drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Posolić do smaku. Wstawić do lodówki na min 2 godz.Można dodać 5 dag szynki pokrojonej na "zapałkę"

Tagi:

jajko jajka