BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Chłodnik na letnie upały

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jest to chłodnik. który przygotowujemy w szybki i prosty sposób. Chłodnik jest bardzo orzeźwiający, smaczny i delikatny.

Chłodnik na letnie upały Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chłodnik na letnie upały

 

  • kefir - 1 l
  • jajka- 5-6 szt
  • ogórek -2 szt
  • koperek siekany- 1 łyżka
  • natka pietruszki- 1-2 łyżki
  • ząbki czosnku -2-3 szt
  • szczypiorek -2 łyżki
  • koncentrat barszczu czerwonego - 6-7 łyżek
  • sok z cytryny- 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Chłodnik na letnie upały
Schłodzony w lodówce kefir przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat barszczu czerwonego,  mieszamy . Dodajemy posiekany drobniutko czosnek.

Wkładamy do lodówki na 30 minut . W tym czasie gotujemy jaja na twardo. Studzimy , obieramy ze skorupek . Jaja kroimy w ósemki.

Myjemy , obieramy i kroimy w kosteczkę ogórki . Siekamy zieleninę . Kefir wyciągamy z lodówki , nalewamy porcje do talerzy.

Do każdej porcji dodajemy jajka , ogórki , zieleninę . Podajemy sam lub z młodymi ziemniaczkami .

Przygotowanie chłodnika

Chłodnik na letnie upały
Wymieszamy , schłodzony kefir z koncentratem barszczu czerwonego .

Mieszamy schłodzony kefir z barszczem czerwonym. Dodajemy sok z cytryny .

Gotowanie jaj na twardo .

Chłodnik na letnie upały
Gotujemy jaja w garnku . Po ugotowaniu obieramy ze skorupek , kroimy w ósemki.

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy .

Siekanie zieleniny .

Chłodnik na letnie upały
Posiekana zielenina:koperek, natka pietruszki oraz szczypiorek.

Umytą zieleninę siekamy nożem.

Krojenie ogórka.

Chłodnik na letnie upały
Umyty, obrany ze skórki, pokrojony w kostkę ogórek.

Umytego ogórka obieramy i kroimy w kostkę.