Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chłodnik owocowy z jabłek i gruszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W taki sam sposób można przygotować chłodnik z samych jabłek lub gruszek.

Chłodnik owocowy z jabłek i gruszek

Składniki:

Chłodnik owocowy z jabłek i gruszek

 

  • 70 dag jabłek
  • 50 dag gruszek
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 1 litr wody
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietanki
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik owocowy z jabłek i gruszek
Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą, wsypać cukier i gotować do miękkości. Następnie dodać cynamon, cukier waniliowy, mleko wymieszane z mąką, wino, zagotować. Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i oziębić w lodówce. Podawać z groszkiem ptysiowym, biszkoptami lub krakersami.