czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa - chłodnik z wiśni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To jedna z naszych ulubionych zup w sam raz na upalne dni. Można podawać z ugotowanym makaronem lub biszkoptami.

Zupa - chłodnik z wiśni

Składniki:

Zupa - chłodnik z wiśni

 

  • 500g wiśni,
  • litr wody,
  • 1/2 szklanki soku z wiśni,
  • 3 goździki,
  • kawałek kory świeżego cynamonu lub 1/2 łyżeczki startego,
  • łyżeczka budyniu śmietankowego,
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%,
  • 3 łyżki zimnego mleka,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Zupa - chłodnik z wiśni
Wiśnie umyć, zalać wodą. Dodać cynamon oraz goździki i gotować około 8 minut na małym ogniu. Następnie usunąć cynamon oraz goździki i dodać sok z wiśni oraz cukier (można więcej, wedle uznania). Zagotować.

Budyń rozrobić w zimnym mleku, mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. odstawiamy do całkowitego wychłodzenia.

W upalne dni podajemy schłodzone, najlepiej z dodatkiem ugotowanego makaronu tagliatelle.