ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Chłodnik paprykowy z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealnie nadaje się na upalne dni

Chłodnik paprykowy z fetą

Składniki:

Chłodnik paprykowy z fetą

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik paprykowy z fetą
Paprykę umyć i osuszyć.Pół papryki odłożyć do dekoracji, pozostałe opiec w piekarniku.Ostudzić,obrać ze skórki i oczyścić.Pomidory naciąć,sparzyć i obrać.Cebulę pokroić w plasterki.Kilka krążków cebuli odłożyć,pozostałe zmiksować z papryką oraz pomidorami.Kostkę bulionową rozpuścić w 2 szklankach wrzątku,schłodzić i wlać do zupy.Z umytej wrzątkiem cytryny wycisnąć sok i otrzeć skórkę.Obrać 2 ząbki czosnku,przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą.Chłodnik doprawić sokiem z cytryny,solą,mieloną papryką, ziołami oraz świeżo zmielonym pieprzem.Polać 2 łyżkami oliwy z czosnkiem.Chłodzić w lodówce 2 godziny.Bagietkę pokroić na 8 cienkich kromek i lekko skropić oliwą z czosnkiem.Do każdej miseczki włożyć 2 kromki i zalać chłodnikiem.Posypać pokruszoną fetą i udekorować cebulą oraz pokrojoną papryką.

Tagi:

papryka