mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Chłodnik szparagowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny chłodnik szparagowy, idealny na upalne dni.

Chłodnik szparagowy

Składniki:

Chłodnik szparagowy

 

  • 150 ml maślanki
  • 150 ml gęstego jogurtu
  • 1/4 pęczka młodych szparagów
  • 1/2 świeżego ogórka
  • plasterek szynki
  • 1/2 jajka ugotowanego na twardo
  • łyżka posiekanego kopru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik szparagowy
Szparagi gotować, aż będę miękkie ( gotować je w pozycji pionowej), następnie pokroić na paski o długości 1 cm. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Szynkę pociąć w drobne paseczki. Jajko natomiast pokroić na drobne cząstki. Wszystkie składniki wymieszać z koperkiem , posolić i odstawić na 5 minut do lodówki. W tym czasie zimną maślankę wymieszać z gęstym jogurtem. Następnie warzywa zalać bazą maślano- jogurtową.