Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chłodnik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Chłodnik truskawkowy należy podawać z groszkiem ptysiowym lub biszkoptami.

Chłodnik truskawkowy

Składniki:

Chłodnik truskawkowy

 

  • 1 kg truskawki,
  • 1 szkl śmietanka słodka,
  • 3 szkl mleko,
  • 2 szt żółtka,
  • 2 łyzeczki cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukier

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik truskawkowy
Mleko zagotować, ostudzić. Truskawki oczyścić szypułek, przetrzeć przez sito. Do blendera wlać zimne mleko , śmietankę, przecier truskawkowy i zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z zupą, wymieszać, wystudzić.