Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Chłodnik wielo warzywny Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zupa na zimno ze świeżych warzyw

Chłodnik wielo warzywny Elfi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik wielo warzywny Elfi

 

  • pęczek rzodkiewek - ok 10 sztuk
  • 2 świeże ogórki
  • buraczki z dwóch pęczków botwiny +liście i łodygi
  • duży pęczek szczypiorku
  • sok z połowy cytryny
  • duży pęczek kopru
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny - 3 x 400g
  • woda

Sposób przygotowania:

Chłodnik wielo warzywny Elfi
Zaczynamy od botwiny. Potrzebuję buraczki z dwóch pęczków botwinki i liście z łodygami z jednego pęczka. Wszystko bardzo dokładnie myję i opłukuję z piasku. Najpierw buraczki - lekko obieram, kroję w kawałeczki i wrzucam do dużego woka lub garnka. Zalewam wodą tak, aby jedynie lekko zakryła buraki i zaczynam podduszać. W tym czasie siekam na drobno łodyżki i liście i dorzucam do buraków. Dolewam znowu trochę wody aby zakryła całość. Podduszam aż wszystko ładnie zmięknie - jakieś 15 minut, co chwilę mieszając a następnie odstawiam do wystudzenia. W tym czasie myję ogórki, rzodkiewki, koper i szczypior. Ogórki obieram i ścieram na tarce. Rzodkiewki oczyszczam z ogonków i też ścieram na tarce. Koper i szczypiorek siekam na drobno. Gdy buraczki wystygną dodaję wszystkie pozostałe warzywa i mieszam. Dolewam schłodzony w lodówce jogurt, doprawiam solidnie do smaku oraz dolewam sok z cytryny. Można również dosypać ulubionych ziół np bazylię. Zupa gotowa do podania :) Można podawać z jajeczkiem ugotowanym na twardo.
Chłodnik wielo warzywny Elfi
buraczki, listki i łodygi siekam na drobno i zalewam wodą
Chłodnik wielo warzywny Elfi
umyte ogorki i rzodkiewki ścieram na tarce na dużych oczkach
Chłodnik wielo warzywny Elfi
wszystkie posiekane warzywka dorzucam do ostudzonej botwinki
Chłodnik wielo warzywny Elfi
do całości wlewam jogurt naturalny, przyprawy i mieszam