Sposób przygotowania:
Chłodnik wielo warzywny Elfi
Zaczynamy od botwiny. Potrzebuję buraczki z dwóch pęczków botwinki i liście z łodygami z jednego pęczka. Wszystko bardzo dokładnie myję i opłukuję z piasku. Najpierw buraczki - lekko obieram, kroję w kawałeczki i wrzucam do dużego woka lub garnka. Zalewam wodą tak, aby jedynie lekko zakryła buraki i zaczynam podduszać. W tym czasie siekam na drobno łodyżki i liście i dorzucam do buraków. Dolewam znowu trochę wody aby zakryła całość. Podduszam aż wszystko ładnie zmięknie - jakieś 15 minut, co chwilę mieszając a następnie odstawiam do wystudzenia. W tym czasie myję ogórki, rzodkiewki, koper i szczypior. Ogórki obieram i ścieram na tarce. Rzodkiewki oczyszczam z ogonków i też ścieram na tarce. Koper i szczypiorek siekam na drobno. Gdy buraczki wystygną dodaję wszystkie pozostałe warzywa i mieszam. Dolewam schłodzony w lodówce jogurt, doprawiam solidnie do smaku oraz dolewam sok z cytryny. Można również dosypać ulubionych ziół np bazylię. Zupa gotowa do podania :) Można podawać z jajeczkiem ugotowanym na twardo.