Sposób przygotowania:
Pyszny chłodnik z botwinki
Jajka gotujemy na twardo. Botwinkę oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą i drobno kroimy razem z buraczkami. Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy pokrojoną botwinkę i gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórek obieramy i kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych ozkach, szczypiorek, koperek i pietruszkę drobno siekamy. Do ostudzonej botwinki dodajemy jogurt oraz kefir, następnie dodajemy pokrojonego ogórka oraz startą rzodkiewkę, na koniec dodajemy pokrojoną zieleninkę i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem - smacznego :)
angel29