Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pyszny chłodnik z botwinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny chłodnik z botwinki młodej świetny na upalne dni

Pyszny chłodnik z botwinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszny chłodnik z botwinki

 

  • 1 pęczek młodej botwinki z buraczkami (4-5szt)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 400 ml kefiru
  • 6 rzodkiewek
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy młynek do smaku
  • 4-5 jajek
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

Pyszny chłodnik z botwinki
Jajka gotujemy na twardo. Botwinkę oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą i drobno kroimy razem z buraczkami. Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy pokrojoną botwinkę i gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórek obieramy i kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych ozkach, szczypiorek, koperek i pietruszkę drobno siekamy. Do ostudzonej botwinki dodajemy jogurt oraz kefir, następnie dodajemy pokrojonego ogórka oraz startą rzodkiewkę, na koniec dodajemy pokrojoną zieleninkę i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem - smacznego :)
Pyszny chłodnik z botwinki
do ugotowanej botwinki dodajemy kefir oraz jogurt
Pyszny chłodnik z botwinki
następnie dodajemy pokrojonego ogórka oraz rzodkiewkę
Pyszny chłodnik z botwinki
następnie dodajemy pokrojoną zieleninkę
Pyszny chłodnik z botwinki
na koniec doprawiamy cukrem sola oraz pieprzem

Tagi:

jajko jajka