Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidoramiETAP 1:
Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min.
Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek.
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się pulpy z nasionami.
ETAP 2:
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i wrzucić na rozgrzany olej.
Delikatnie obsmażyć, rozdzielając każdy kawałek mięsa. Ściągnąć z patelni.
ETAP 3:
Rozgrzać ponownie odrobinę oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z rozgniecionym czosnkiem.
Oprószyć mąką i chwilę smażyć na małym ogniu. Stale mieszając wlewać bulion, a po rozprowadzeniu wlać kremówkę.
ETAP 4:
Gotować, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję, wtedy dołożyć kurczaka, wyłuskany bób i pokrojone pomidory. Przyprawić według smaku, dodając na końcu świeży koperek. Smacznego :)