Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Chłodnik z burakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Taka zupa idealnie nadaje się na wiosenne i letnie obiady. Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Nie jest czasochłonna, ale bardzo efektowna.

Chłodnik z burakami

Składniki:

Chłodnik z burakami

 

  • 2 buraki
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 1 świeży ogórek
  • 3 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki śmietany 9%
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik z burakami
Buraki umyć, ugotować w łupinach. Następnie ostudzić, obrać i utrzeć na tace o grubych oczkach. Bulion zagotować w szklance wody, włożyć buraki i zagotować i poczekać aż wystygnie. Ogórek pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić i pokroić w grubszą kostkę. Szczypiorek i koperek drobniutko posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zalać zsiadłym mlekiem ze śmietaną oraz ostudzonym już bulionem z burakami. Doprawić. Jeszcze trochę schłodzić.