Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Chłodnik z czerwonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chłodnik z buraków czerwonych to smaczna zupa na upalne dni

Chłodnik z czerwonych buraków

Składniki:

Chłodnik z czerwonych buraków

 

  • 50 dag buraków czerwonych,
  • 1 cebula,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • sól,
  • cukier,
  • kwasek cytrynowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z czerwonych buraków
Buraki umyć i ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zalać 3 szklankami wody, dodać posiekaną cebulę, sól, cukier do smaku, kwasek cytrynowy, zagotować, zdjąć z ognia i odłożyć w chłodne miejsce co najmniej na 2 godziny. Zimny wywar przecedzić, dodać pokrojony w cienkie plasterki ogórek i posiekany koper. Podawać z pasztecikami, mocno schłodzony.

Tagi:

buraki