Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chłodnik z owoców mieszanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chłodnik owocowy podaje się schłodzony np z groszkiem ptysiowym.

Chłodnik z owoców mieszanych

Składniki:

Chłodnik z owoców mieszanych

 

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z owoców mieszanych
Porzeczki umyć, oczyścić, włożyć do rondelka, zalać 250ml wody, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Do garnuszka wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, połączyć z gotującymi się owocami, zagotować. Następnie przetrzeć przez sito, razem z pozostałymi owocami (truskawkami i malinami), wystudzić. Do zimnego przecieru owocowego dodać śmietankę, mleko i cukier waniliowy, wszystko razem zmiksować.