migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chłodnik z pieczonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Chyba najbardziej znany jest chłodnik z botwinki ale do przygotowania pysznego chłodnika również nadają się stare czerwone buraki. Wystarczy tylko je upiec i połączyć z maślanką i kefirem.

Chłodnik z pieczonych buraków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik z pieczonych buraków

 

  • 500 g pieczonych czerwonych buraków
  • 1,5 l maślanki lub kefiru
  • 1 świeży długi ogórek
  • mały pęczek szczypioru
  • pęczek koperku
  • sól,pieprz
  • 1 mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Chłodnik z pieczonych buraków
Upieczone czerwone buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.

Do garnka wlać maślankę lub kefir, ja dałam litr maślanki i pół litra kefiru. Dodać przygotowane warzywa oraz przepuszczony przez praskę czosnek.

Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Odstawić do lodówki na ok godzinkę aby smaki się przegryzły.  
Chłodnik z pieczonych buraków
Upieczone czerwone buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Chłodnik z pieczonych buraków
Koperek i szczypiorek drobniutko posiekać.
Chłodnik z pieczonych buraków
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Chłodnik z pieczonych buraków
Do garnka wlać maślankę lub kefir, ja dałam litr maślanki i pół litra kefiru. Dodać przygotowane warzywa oraz przepuszczony przez praske czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

warzywa zupa