lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Botwinka na wywarze z wołowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Botwinka pyszna zupa warzywna, którą bardzo lubimy.Tym razem robię ją na wołowinie,a właściwie na wywarze z wołowiny.

Botwinka na wywarze z wołowiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Botwinka na wywarze z wołowiny

Składniki :

  • 2 pęczki botwiny (buraczki będą do zupy)
  • 2 marchewki
  • 100 g pietruszki ( korzeń)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szczypty suszonego tymianku
  • 1500 ml zimnej wody
  • sól
  • pieprz biały mielony szczypta ( do wołowiny )
  • sok z cytryny ( do smaku)
  • śmietana 30% 200 ml
  • wołowina 400 g (chuda najlepsza)

Sposób przygotowania:

Botwinka na wywarze z wołowiny

Wykonanie:

Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem, posypujemy solą pieprzem i nacieramy czosnkiem ( 2 żabki sprasowane) zostawiamy na godzinkę w lodówce. Po godzinie podsmażamy wołowinę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy marchew, pietruszkę startą na wiórka i gotujemy na małym ogniu koło 30 minut do powstania wywaru.

Wyjmujemy mięsko ( podsmażam je aby tylko złapało troszkę gorąca i podaje osobno z ziemniaczkami ) i dodajemy buraczki z botwinki starte na wiórka oraz botwinkę pokrojoną drobno. Gotujemy do momentu gdy wszystko będzie miękkie. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i dodajemy jeszcze dwa ząbki czosnku sprasowane.

Kiedy botwinka jest już gotowa tak 5 minut przed końcem dodajemy suszony tymianek, mieszamy i po chwili już mamy skończoną botwinkę. Wyłączam gaz i wlewam śmietanę, łyżką ze dwa razy zamieszam i gotowe.

Smacznego.

Botwinka na wywarze z wołowiny
wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem ,posypujemy solą pieprzem i nacieramy czosnkiem ( 2 żabki sprasowane) zostawiamy na godzinkę w lodówce. Po godzinie podsmażamy wołowinę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą .
Botwinka na wywarze z wołowiny
Ścieramy marchew, korzeń pietruszki na wiórka,botwinkę i buraczki kroimy drobno.
Botwinka na wywarze z wołowiny
Wyjmujemy mięsko( podsmażam je aby tylko złapało troszkę gorąca i podaje osobno z ziemniaczkami ) i dodajemy buraczki z botwinki starte na wiórka oraz botwinkę pokrojoną drobno. Gotujemy do momentu gdy wszystko będzie miękkie.

Tagi:

zupy warzywa