Sposób przygotowania:
Botwinka na wywarze z wołowinyWykonanie:
Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem, posypujemy solą pieprzem i nacieramy czosnkiem ( 2 żabki sprasowane) zostawiamy na godzinkę w lodówce. Po godzinie podsmażamy wołowinę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy marchew, pietruszkę startą na wiórka i gotujemy na małym ogniu koło 30 minut do powstania wywaru.
Wyjmujemy mięsko ( podsmażam je aby tylko złapało troszkę gorąca i podaje osobno z ziemniaczkami ) i dodajemy buraczki z botwinki starte na wiórka oraz botwinkę pokrojoną drobno. Gotujemy do momentu gdy wszystko będzie miękkie. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i dodajemy jeszcze dwa ząbki czosnku sprasowane.
Kiedy botwinka jest już gotowa tak 5 minut przed końcem dodajemy suszony tymianek, mieszamy i po chwili już mamy skończoną botwinkę. Wyłączam gaz i wlewam śmietanę, łyżką ze dwa razy zamieszam i gotowe.
Smacznego.