Sposób przygotowania:
Pizza z botwinką
Składniki ciasta na spód pizzy wrzucam do robota kuchennego i wyrabiam (można oczywiście zrobić to ręcznie). Wyrobione ciasto wykładam na stolnicę obsypaną mąką i zostawiam w cieple.
Składniki sosu pomidorowego wrzucam do rondelka, miksuję, gotuję i redukuję płyn. Ciasto dzielę na 4 części i rozwałkowuję je na wysmarowanych oliwą blaszkach i nadal zostawiam w ciepłym miejscu.
Czosnek i buraczki z botwiny kroję na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam czosnek i buraczki. Smażę 3 minuty mieszając, po czym dodaję pokrojone łodygi i liście botwinki.
Całość doprawiam solą oraz pieprzem i duszę chwilę, aż liście stracą swoją jędrność. Ciepły sos pomidorowy rozsmarowuję na drożdżowych spodzie.
Na wierzchu rozkładam przygotowaną botwinkę, a na wierzchu pokruszoną fetę. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 °C i piekę 12 minut.
Składniki sosu pomidorowego wrzucam do rondelka, miksuję, gotuję i redukuję płyn. Ciasto dzielę na 4 części i rozwałkowuję je na wysmarowanych oliwą blaszkach i nadal zostawiam w ciepłym miejscu.
Czosnek i buraczki z botwiny kroję na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam czosnek i buraczki. Smażę 3 minuty mieszając, po czym dodaję pokrojone łodygi i liście botwinki.
Całość doprawiam solą oraz pieprzem i duszę chwilę, aż liście stracą swoją jędrność. Ciepły sos pomidorowy rozsmarowuję na drożdżowych spodzie.
Na wierzchu rozkładam przygotowaną botwinkę, a na wierzchu pokruszoną fetę. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 °C i piekę 12 minut.