Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinką na upały
Botwinkę po umyciu drobniutko siekamy, małe buraczki obieramy i trzemy na tarce. Jeżeli botwinka jest bardzo młoda i nie ma buraczków, to możemy wziąć dodatkowo jednego dojrzałego buraka, którego po obraniu trzemy na tarce jarzynowej. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut aż botwinka będzie miękka. Zostawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, jak ostygną- obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki po obraniu kroimy w ćwierćplasterki, rzodkiewkę kroimy w półplasterki, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Do ostudzonej botwinki dodajemy warzywa i jajka, zalewamy maślanką i kefirem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy koperek ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z ugotowanymi, młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.