Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Chłodnik z botwinką na upały

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chłodnik to idealna zupa na upalne dni

Chłodnik z botwinką na upały Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chłodnik z botwinką na upały

 

  • Pęczek botwinki
  • ½ l bulionu
  • Łyżka soku z cytryny
  • 1l maślanki
  • 1l kefiru
  • 3 jajka
  • 2 długie ogórki
  • Pęczek rzodkiewki
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinką na upały
Botwinkę po umyciu drobniutko siekamy, małe buraczki obieramy i trzemy na tarce. Jeżeli botwinka jest bardzo młoda i nie ma buraczków, to możemy wziąć dodatkowo jednego dojrzałego buraka, którego po obraniu trzemy na tarce jarzynowej. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut aż botwinka będzie miękka. Zostawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, jak ostygną- obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki po obraniu kroimy w ćwierćplasterki, rzodkiewkę kroimy w półplasterki, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Do ostudzonej botwinki dodajemy warzywa i jajka, zalewamy maślanką i kefirem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy koperek ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z ugotowanymi, młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Chłodnik z botwinką na upały
Zaczynamy od ugotowania botwinki w bulionie
Chłodnik z botwinką na upały
Do ostudzonej botwinki dodajemy resztę składników

Tagi:

jajko jajka