Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Chłodnik z pysznej botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chłodnik z botwinki to idealna zupa na upalne dni

Chłodnik z pysznej botwinki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chłodnik z pysznej botwinki

 

  • 2 pęczki botwinka,
  • 2 szkl kefir,
  • 150 ml zakwas buraczany,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 6 szt jajka na twardo,
  • 2 łyżki szczypiorek usiekany,
  • 2 łyżki koperek siekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z pysznej botwinki
Botwinkę drobno posiekać, zalać 1/2 szkl wody, dodać sól i gotować kilka minut. Odstawić i wystudzić. Ugotowane jajka obrać , pokroić w ćwiartki, położyć na talerze. Ugotowaną i wystudzoną botwinkę wymieszać trzepaczką z jogurtem, śmietaną, zieleniną i zakwasem buraczanym. Przyprawić do smaku.
Chłodnik z pysznej botwinki
Etap 1

Tagi:

jajko jajka