migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chłodnik z sałaty i rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podczas upałów chłodniki to najlepsze jedzonko. Ja przygotwałam swój z sałaty i rzodkiewki z dodatkiem koperku i podałam z młodymi ziemniaczkami.

Chłodnik z sałaty i rzodkiewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik z sałaty i rzodkiewki

 

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 200 g rzodkiewek
  • mały pęczek koperku
  • 1 litr maślanki lub kefiru
  • sól ziołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik z sałaty i rzodkiewki
Sałatę porwać na małe kawałki tylko te chrupiące liście z główki, te zewnętrzne można wykorzystać na kanapkę. Porwaną sałatę lekko posolić solą ziołową i odstawić aby zmniejszyła swoją objętość. Rzodkiewkę pokroić w drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać.

Gdy sałata zmniejszy objętość dodać pokrojone rzodkiewki, koperek oraz maślankę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą ziołową jeśli potrzeba. Można dać też 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Gotowy chłodnik można od razu zajadać jeśli zalejemy go zimną maślanką ale najlepszy jest jak trochę postoi w lodówce aby smaki się przegryzły.
Chłodnik z sałaty i rzodkiewki
Sałatę porwać na małe kawałki tylko te chrupiące liście z główki, te zewnętrzne można wykorzystać na kanapkę. Porwaną sałatę lekko posolić solą ziołową i odstawić aby zmniejszyła swoją objętość.
Chłodnik z sałaty i rzodkiewki
Rzodkiewkę umyć i pokroić w drobną kosteczkę.
Chłodnik z sałaty i rzodkiewki
Koperek umyć a następnie drobno posiekać.
Chłodnik z sałaty i rzodkiewki
Gdy sałata zmniejszy objętość dodać pokrojone rzodkiewki, koperek oraz maślankę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą ziołową jeśli potrzeba.