Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Pieczone ziemniaki z ziołami i tostowym serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone ziemniaki z piekarnika to rarytas - który łatwo możemy przyrządzić w domu - rewelacyjny bukiet zapachowy - ciekawy wygląd i takiż smak.

Pieczone ziemniaki z ziołami i tostowym serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone ziemniaki z ziołami i tostowym serem

 

  • 12 młodych mniejszych ziemniaków (twarde, nie rozpadają się)
  • 50 g. masła
  • 300 g. bekonu (plastry)
  • 7 dużch gałązek rozmarynu
  • 7 dużch gałązek tymianku
  • 150 g. tostowego sera (plastry)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z ziołami i tostowym serem
► Ziemniaki umyć szczoteczką i gotować około 20 minut w słonej wodzie, gotować do miękkosci. Odsączyć i ostudzić.

► Rozmaryn z tymianek umyć, osuszyć i oderwać igiełki i listeczki z gałązek. Pokroić i podzielić na dwie połowy. Następnie położyć obok siebie po 2 plasterki bekonu, lekko zachodzące na siebie i posypać ziołami z pierwszej połowy. Ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół, pomiędzy połówki umieścić płatki masła i zioła z drugiej połowy, doprawić solą i pieprzem. Ponownie połówki ziemniaka razem sciśnąć i plastrami bekonu ciasno owinąć.

► Ziemniaki włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180C / Termoobieg. Na koniec wierzch obłożyć tostowym serem i zapiekać, aż ser się stopi.
Pieczone ziemniaki z ziołami i tostowym serem
Na koniec wierzch obłożyć tostowym serem i zapiekać - aż ser się stopi.
Pieczone ziemniaki z ziołami i tostowym serem
Ponownie połówki ziemniaka razem sciśnąć i plastrami bekonu ciasno owinąć.
Pieczone ziemniaki z ziołami i tostowym serem
Ugotowane ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół - pomiędzy połówki umieścić płatki masła i zioła.