Sposób przygotowania:
Chłodnik ze zsiadłego mleka
Botwinę umyć, łodygi i liście posiekać. Zalać 200 ml wody, dodać łyżkę soku cytrynowego i gotować 10 minut. Ostudzić. Zielony ogórek opłukać, obrać, pokroić w kostkę, osolić, odcisnąć z płynu. Ogórek małosolny opłukać, pokroić w kostkę. Szczypiorek, koperek i rzodkiewki opłukać. Z rzodkiewek odciąć końce. Szczypiorek i koperek pokroić. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Cielęcinę pokroić na paseczki. Ubić zsiadłe mleko ze śmietaną. Wlać botwinę z wywarem. Dodać pokrojone ogórki, rzodkiewkę koperek, szczypiorek i cielęcinę. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem chłodnik wymieszać i włożyć pokrojone w kostkę jajka.
PaniTereska
byle do wiosny :)
yola
Doro