Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Chłopski filet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 250
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Co powiecie na danie obiadowe lub przekąskę z kurczaka w aromatycznej przyprawie z niespotykanym farszem, podanym z ulubionym sosem. Polecam.

Chłopski filet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłopski filet

Składniki na roladę

  • 1 ½ pojedynczego fileta z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • Sól
  • olej do smażenia
  • ½ cebuli
  • 1 laska kiełbasy podwawelskiej
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 serek topiony z ziołami
  • 1 mały jogurt naturalny
  • ½ pęczka kopru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Chłopski filet

przygotowanie mięsa

Chłopski filet
mięso w przyprawach

1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, obsypujemy przyprawą do kurczaka oraz sola. W każdym kawałku mięsa robimy otwór.

przygotowanie farszu

Chłopski filet
farsz

2. Cebulę obieramy drobno kroimy, dusimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojona kiełbasę oraz paprykę. Farsz przekładamy do naczynia, dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz pokrojony w kostkę ser topiony. Mieszamy wszystko razem.

faszerowanie mięsa

Chłopski filet

3. Gotowym farszem napełniamy otwór w mięsie, mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

4. Mięso po upieczeniu kroimy w plastry.

sos

Chłopski filet
przygotowanie sosu

5. Podajemy z sosem; jogurt mieszamy z musztardą, posiekanym koperkiem i doprawionym pieprzem oraz solą.

gotowe

Chłopski filet
smacznego

6. Danie gotowe.

7. Smacznego.