Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Penne z gorgonzolą i brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron z serem gorgonzola, brokułami i suszonymi pomidorami to pomysł na smaczny, pożywny i szybki w przygotowaniu wegetariański obiad.

Penne z gorgonzolą i brokułami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z gorgonzolą i brokułami

 

  • 500 gram brokułów
  • 200 gram makaronu penne
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 gram gorgonzoli
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 100 gram śmietany 18%
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Penne z gorgonzolą i brokułami
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.

Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5-6 minut.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na rozgrzanej w rondlu oliwie. Dodajemy śmietanę, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz suszone pomidory. Dodajemy również przyprawy i podsmażamy całość przez kilka minut, aż ser się roztopi.

Dodajemy ugotowany makaron oraz brokuły. Mieszamy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Penne z gorgonzolą i brokułami
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5-6 minut.
Penne z gorgonzolą i brokułami
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na rozgrzanej w rondlu oliwie.
Penne z gorgonzolą i brokułami
Ser gorgonzola kroimy w kostkę, suszone pomidory w paski.
Penne z gorgonzolą i brokułami
Dodajemy śmietanę, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz suszone pomidory.