haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Rolada z kurczaka w folii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka trochę inaczej. Można ją zjeść zaraz po ugotowaniu, albo jeszcze dodatkowo podsmażyć - w obu przypadkach jest wyśmienita!

Rolada z kurczaka w folii Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rolada z kurczaka w folii

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia i wysmarowania folii

Sposób przygotowania:

Rolada z kurczaka w folii
Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Na patelni smażymy pokrojoną w drobna kostkę cebulkę i posiekane pieczarki, doprawione sola i pieprzem. na każda pierś nakładamy trochę pieczarkowego farszu. 

Folię aluminiową lekko smarujemy olejem i posypujemy niezbyt grubo przyprawami, np. zmielony pieprz, słodka papryka.

Układamy każdą pierś na folii i szczelnie zawijamy w kształcie "kiełbaski".

W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do wrzątku piersi w folii. gotujemy ok. 1/2 godziny.

Po wyjęciu z wrzątku rolady studzimy, odwijamy i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto.

Podajemy z ryże polane sosem pieczeniowym.
Rolada z kurczaka w folii
Rozbite piersi napełniamy farszem pieczarkowym
Rolada z kurczaka w folii
Każdą piers oddzielnie zawijamy w folię aluminiową
Rolada z kurczaka w folii
Folia powinna być wysmarowana olejem i posypana przyprawami
Rolada z kurczaka w folii
Rolady gotujemy pół godziny w nieosolonej wodzie
Rolada z kurczaka w folii
po ostudzeniu odwijamy roladę. Możemy ją zjeść na ciepło, zimno albo posmażoną
Rolada z kurczaka w folii