ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Delikatne naleśniki budyniowe z dżemem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne naleśniki z budyniem. Bardzo delikatne i aromatyczne. Smakują z różnymi słodkimi dodatkami.

Delikatne naleśniki budyniowe z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatne naleśniki budyniowe z dżemem

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • cukier 2 łyżki,
  • sól 2 szczypty,
  • kurkuma 1 łyżeczka,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • mleko 1/2 litra,
  • woda gazowana 2-3 szklanki,
  • olej rzepakowy 5 łyżek,
  • dżem z czarnej porzeczki 280 gram lub inny

Sposób przygotowania:

Delikatne naleśniki budyniowe z dżemem
Do wysokiego pojemnika wsypać mąkę tortową, budyń waniliowy, cukier, kurkumę, sól, wbić jajka, wlać mleko, olej, wodę gazowaną i mikserem wszystko dokładnie połączyć (około 2 minuty), odstawić na 30 minut.

Patelnia naleśnikarka 22 cm przetarta olejem i mocno rozgrzana, chochelką nalać porcję ciasta aby było cienkie, z każdej strony smażyć na złocisto, usmażone kłaść na talerz.

Każdy naleśnik posmarować ulubionym dżemem i składać na "cztery", podawać posypane puderm cukrem i np. z kawą zbożową z mlekiem.
Naleśniki budyniowe  delikatne z dżemem
Ciasto powinno być po odstaniu 30 minut lejące.
Naleśniki budyniowe  delikatne z dżemem
Patelnia powinna być wysmarowana olejem przed rozgrzaniem, potem oleju nie trzeba dodawać do smażenia.
Naleśniki budyniowe  delikatne z dżemem
Naleśniki układać jedn na drugim po usmażeniu.
Naleśniki budyniowe  delikatne z dżemem
Cały nalesnik posmarować dżemem i składać na "4".