VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Rolada z kurczaka z serowo – warzywnym środkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo zdrowa rolada z kurczaka z warzywno serowym nadzieniem. Jest idealna do obiadu na ciepło, jak i na zimno np. na kanapki.

Rolada z kurczaka z serowo – warzywnym środkiem

Składniki:

Rolada z kurczaka z serowo – warzywnym środkiem

 

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Słodka czerwona papryka
  • Sól
  • Pieprz
  • 200 g mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka)
  • 100 g żółtego sera
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Rolada z kurczaka z serowo – warzywnym środkiem
Mieszankę warzywną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na plastry (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem.

Każdy przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Na foli aluminiowej rozkładamy połowę kurczaka. Na nim układamy warzywa i starty na tarce o średnich oczkach ser. Dociskamy do mięsa.

Wierzch przykrywamy resztą mięsa, podwijając pod spód boki. Za pomocą folii formujemy roladę. Wierzch obsypujmy mocniej słodką czerwoną papryką, skrapiamy oliwą.

Szczelnie owijamy folią i przekładamy do blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia delikatnie odwijamy górę folii, by wierzch rolady się zarumienił.

Po upieczeniu kroimy na plastry.   

Tagi:

danie mięso