Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

"Chmurki" schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Właśnie tak nazywałam kotlety schabowe w mące, gdy byłam dzieckiem. A to dlatego że są delikatne i mają wypukłą, ładną panierkę jak chmurki.

"Chmurki" schabowe

Składniki:

"Chmurki" schabowe

 

  • 8 plastrów schabu
  • 4 jajka
  • około 1,5 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

"Chmurki" schabowe

Rozbijanie mięsa:

"Chmurki" schabowe
Plastry schabu cienko rozbijane przez folię

Umyte i osuszone na ręczniku papierowym plastry schabu rozbić cienko przez folię, aby się nie rozpadły.

Doprawianie mięsa:

"Chmurki" schabowe
Plastry mięsa doprawione dokładnie solą i pieprzem

Mięso z każdej strony natrzeć solą i pieprzem.

Smażenie kotletów:

"Chmurki" schabowe
Mięso po usmażeniu należy odsączyć na ręczniku papierowym

Plastry schabu maczać w roztrzepanym jajku i panierować w mące. I znów jajko-mąka, aby schab miał podwójną panierkę. Mięso wrzucać na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć po około 4 minuty z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!