Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe w sosie dyniowym
Dynię obieramy ścieramy na tarce na średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Por też kroimy w kostkę Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kotlety rozbijamy tłuczkiem doprawiamy solą i pieprzem obtaczamy w mące zwykłej ale może być w pełnoziarnistej.
Obsmażamy na patelni z dwóch stron, zdejmujemy kotlety z patelni.
Na patelnię na której podsmażaliśmy kotlety dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy chwilę.
Do cebuli wlewamy bulion dodajemy pokrojony por. Dodajemy sos sojowy kurkumę i imbir, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie mieszamy.
Do sosu wkładamy kotlety schabowe. Na kotlety dajemy startą na tarce dynie lekko mieszamy i chwilę gotujemy. Uważamy aby sos się nie przypalił jeżeli trzeba to dolewamy trochę wody albo bulionu.
Dusimy aż mięso będzie miękkie. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
Taki kotlet schabowy podałam na obiad z surówką z selera z marchewką. POLECAM!!!
Kotlety rozbijamy tłuczkiem doprawiamy solą i pieprzem obtaczamy w mące zwykłej ale może być w pełnoziarnistej.
Obsmażamy na patelni z dwóch stron, zdejmujemy kotlety z patelni.
Na patelnię na której podsmażaliśmy kotlety dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy chwilę.
Do cebuli wlewamy bulion dodajemy pokrojony por. Dodajemy sos sojowy kurkumę i imbir, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie mieszamy.
Do sosu wkładamy kotlety schabowe. Na kotlety dajemy startą na tarce dynie lekko mieszamy i chwilę gotujemy. Uważamy aby sos się nie przypalił jeżeli trzeba to dolewamy trochę wody albo bulionu.
Dusimy aż mięso będzie miękkie. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
Taki kotlet schabowy podałam na obiad z surówką z selera z marchewką. POLECAM!!!
gusia1000