Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 427]

Kotlety schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety schabowe smażę razem z kością- dzięki temu zawsze zachowują soczystość i są o wiele smaczniejsze.

Kotlety schabowe

Składniki:

Kotlety schabowe

 

  • 1 kg schabu z kością
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka tymianku
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • szczypta pieprzu
  • 2 jaja
  • około 1,5 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe
1. Schab razem z kością podzielić na plastry. Rozbić. Do miski wrzucić musztardę oraz przyprawy, dokładnie natrzeć plastry mięsa.

2. Mięso maczać w jajku i dokładnie obtaczać w bułce tartej. Smaży na mocno rozgrzanym oleju (należy jego ilość dobrać tak, aby przykrywał pół kotleta) po 4-5 minut z każdej strony.