Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sernik na zimno z ptasim mleczkiem i kokosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszny sernik na zimno z nutą kokosu, ptasim mleczkiem, truskawkami i galaretką poziomkową. Świetnie smakuje i ładnie wygląda.

Sernik na zimno z ptasim mleczkiem i kokosem

Składniki:

Sernik na zimno z ptasim mleczkiem i kokosem

 

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 opakowanie 400 g ptasiego mleczka (u mnie kokosowe)
  • ok. 80 g małych, okrągłych biszkoptów
  • 250 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki poziomkowej
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 7 łyżeczek żelatyny i 9 łyżek zimnej wody
  • 600 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretek)

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z ptasim mleczkiem i kokosem
1. Biszkopty ułożyć ciasno na dnie tortownicy o średnicy 26 cm.



2. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem oraz wiórkami kokosowymi. Żelatynę zalać wodą, Napęczniałą roztopić w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Powoli, ciągle miksując wlać ją do sera.



3. Połowę masy rozprowadzić na biszkoptach. Ułożyć ptasie mleczko. Wyłożyć drugą połowę twarogu. Wierzch udekorować umytymi, osuszonymi na papierowym ręczniku i pokrojonymi w plasterki truskawkami lekko dociskając.



4. Galaretki rozprowadzić w 600 ml wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę powoli wylać na wierzch deseru. Odłożyć na noc do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!