gos263

gos263

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Choinka na wigilijny stół

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to bardzo dekoracyjna potrawa na wigilijny stół, jest również bardzo smaczna.

Choinka na wigilijny stół

Składniki:

Choinka na wigilijny stół

 

  • na pastę:
  • wędzona makrela (lub tuńczyk w puszce)
  • biały ser
  • szczypiorek lub cebulka
  • sól, pieprz
  • na choinkę:
  • chleb tostowy
  • do dekoracji:
  • koktajlowe pomidorki
  • oliwki
  • kolorowa papryka

Sposób przygotowania:

Choinka na wigilijny stół
Kromki chleba tostowego należy układać jedna na drugiej obracając je tak, aby rogi następnej kromki wypadały w połowie boków kromki poprzedzającej.Każdą kromkę należy posmarować dość grubo pastą utartą z sera i makreli z dodatkiem szczypiorku lub cebulki drobno pokrojonej.Proporcje sera i makreli według smaku, ja daję jedną średniej wielkości makrelę i jedną kostkę sera. Po ułożeniu kilku kromek, następne należy trochę przyciąć z każdej strony, aby choinka ku górze się zwężała. Na każdym wystającym rogu kromki należy umieścić dekorację:pomidorka, kawałek papryki lub oliwkę, ja wycinam również gwiazdki z gotowanej marchewki w plasterkach. Na górze choinki umieszczam gwiazdkę wyciętą z kromki chleba tostowego. Jeżeli jest za mało pasty i wystają "suche" kawałki chleba można posmarować je majonezem, wygląda wtedy jak śnieg. Gotową choinkę do momentu wystawienia na stół przechowuję w lodówce, aby smaki się dobrze ze sobą połączyły. Najlepiej zrobić choinkę dzień prędzej. Smacznego:-)

Tagi:

sery chleb ser