kulinarneodslonypati

kulinarneodslonypati

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Choinka z ciastek marcepanowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Choinka z ciasteczek to super pomysł na świąteczny prezent. Nadziewana jest marmoladą różaną i oblana polewą czekoladową. Jest niezwykle aromatyczna...

Choinka z ciastek marcepanowych

Składniki:

Choinka z ciastek marcepanowych

Ciasto:

  • maka pszenna 1 szklanka,
  • masa marcepanowa 150 g,
  • żółtko jaja 2 szt,
  • maka ziemniaczana 3 łyżki,
  • masło 100 g,
  • olejek migdałowy 1 łyżeczka,
  • skorka z pomarańczy 1 łyżeczka,

Nadzienie:

  • marmolada o smaku róży 3-4 łyżki,

Polewa:

  • czekolada mleczna 10 kostek,
  • śmietanka 30% 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Choinka z ciastek marcepanowych
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 45 min.

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na dosyć cienki płat. Wykrawamy gwiazdki o różnych rozmiarach.

Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do momentu aż ciastka będą złociste ok 10-15 min. Następnie upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy ciastka będą już zimne to układamy choinkę. Na dno choinki układamy największą gwiazdę.

Na środek ciastka nakładamy 1/4 łyżeczki marmolady i przykrywamy kolejnym ciastkiem i tą czynność powtarzamy za każdym razem. Choinkę możemy zrobić dowolnej wysokości według własnych upodobań.

Na wierzch choinki ułożyłam najmniejszą gwiazdkę, która została przyklejona na polewie czekoladowej.

Sporządzamy polewę: czekoladę wkładamy do rondelka, wlewamy śmietankę i stawiamy na palnik. Gotujemy do momentu, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, należy przez cały czas mieszać polewę.

Polewę nakładałam wykałaczką na końcówki gwiazdek, a następnie na to układałam posypkę w kształcie kuleczek, które przypominają bombki.

Smacznego :-)