Sposób przygotowania:
Choinka z ciastek marcepanowych
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 45 min.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na dosyć cienki płat. Wykrawamy gwiazdki o różnych rozmiarach.
Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do momentu aż ciastka będą złociste ok 10-15 min. Następnie upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciastka będą już zimne to układamy choinkę. Na dno choinki układamy największą gwiazdę.
Na środek ciastka nakładamy 1/4 łyżeczki marmolady i przykrywamy kolejnym ciastkiem i tą czynność powtarzamy za każdym razem. Choinkę możemy zrobić dowolnej wysokości według własnych upodobań.
Na wierzch choinki ułożyłam najmniejszą gwiazdkę, która została przyklejona na polewie czekoladowej.
Sporządzamy polewę: czekoladę wkładamy do rondelka, wlewamy śmietankę i stawiamy na palnik. Gotujemy do momentu, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, należy przez cały czas mieszać polewę.
Polewę nakładałam wykałaczką na końcówki gwiazdek, a następnie na to układałam posypkę w kształcie kuleczek, które przypominają bombki.
Smacznego :-)
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na dosyć cienki płat. Wykrawamy gwiazdki o różnych rozmiarach.
Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do momentu aż ciastka będą złociste ok 10-15 min. Następnie upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciastka będą już zimne to układamy choinkę. Na dno choinki układamy największą gwiazdę.
Na środek ciastka nakładamy 1/4 łyżeczki marmolady i przykrywamy kolejnym ciastkiem i tą czynność powtarzamy za każdym razem. Choinkę możemy zrobić dowolnej wysokości według własnych upodobań.
Na wierzch choinki ułożyłam najmniejszą gwiazdkę, która została przyklejona na polewie czekoladowej.
Sporządzamy polewę: czekoladę wkładamy do rondelka, wlewamy śmietankę i stawiamy na palnik. Gotujemy do momentu, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, należy przez cały czas mieszać polewę.
Polewę nakładałam wykałaczką na końcówki gwiazdek, a następnie na to układałam posypkę w kształcie kuleczek, które przypominają bombki.
Smacznego :-)