Sposób przygotowania:
Pierniczkowa magia świąt
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, sodę i przyprawę do piernika. Dodajemy masło lub margarynę i siekamy na mniejsze kawałki. Następnie do posiekanych składników na stolnicy wbijamy całe jajko i dodajemy miód. Całość należy dokładnie wymieszać, po czym zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie gotowe jeśli po przekrojeniu na pół nie będzie w nim widać żadnych grudek. Obie połówki ciasta rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Foremkami wykrawamy z ciasta różne kształty. Układamy je na wyłożonej pergaminem blasze. Możemy posmarować je rozmąconym żółtkiem z łyżką mleka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 10 min. Musimy jednak cały czas kontrolować pierniczki w piekarniku gdyż ich czas pieczenia zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Ostudzone ciastka dekorujemy w dowolny sposób przy użyciu lukru, polewy i różnych posypek. SMACZNEGO :-)