lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciastka na choinkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dzisiaj wielki dzień bo czas zabawy w pieczenie ciasteczek na choinkę . W zabawie biorą udział mam i córka czyli ja i Paulinka . Genialnie uwielbiam pieczenie wspólne . Jest tyle radości śmiechu i bałaganu :P

Ciastka na choinkę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka na choinkę

 

  • Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatki:
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu j
  • chrupki w czekoladzie 50 gram

 

 

  • Lukier:
  • cukier puder 1.1/2 szklanka
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciastka na choinkę
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i odrobina soli i wsypałam do misy. Margarynę posiekałam i dodałam do mąki Dodałam cukier i cukier waniliowy . Dodałam jaja i żółtko i śmietanę. Na końcu dodałam cynamon i kakao . Zagniotłam ciasto i podzieliłam je na części , zawinęłam w folie spożywczą i do lodówki wstawiłam na 2 godziny . Po 2 godzinach rozwałkowałam ciasto i wycinałam choinki , słomka można robić dziurki jeśli chcemy je powiesićPiekłam przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, ostudziłam i polałam lukrem , przyozdobiłam chrupkami w czekoladzie .Lukier: Mielimy cukier na cukier puder. Wsypujemy do miseczki . Cytrynę wałkujemy aby była miękka i przecinamy na połowę . Wyciskamy sok do miseczki i mieszamy , powstaje lukier cytrynowy .
Ciastka na choinkę
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i odrobina soli i wsypałam do misy. Margarynę posiekałam i dodałam do mąki Dodałam cukier i cukier waniliowy . Dodałam jaja i żółtko i śmietanę.
Ciastka na choinkę
Na końcu dodałam cynamon i kakao . Zagniotłam ciasto .
Ciastka na choinkę
Ciasto podzieliłam na cztery części i zawinęłam w folie wstawiłam do lodówki
Ciastka na choinkę
Po 2 godzinach rozwałkowałam ciasto i wycinałam choinki , słomka można robić dziurki jeśli chcemy je powiesić Piekłam przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, ostudziłam i polałam lukrem , przyozdobiłam chrupkami.