Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Ciasteczka cynamonowe przekładane powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te ciasteczka pachną cynamonem są przy tym kruche i delikatne. Przełożone powidłem śliwkowym są wprost idealne na świąteczny stół.

Ciasteczka cynamonowe przekładane powidłami

Składniki:

Ciasteczka cynamonowe przekładane powidłami

na ciasto:

dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cynamonowe przekładane powidłami
Utrzeć margarynę z cukrem pudrem i żółtkami. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Zagnieść szybko gładkie ciasto. Wałkować ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wykrawać foremką kwiatuszki -w połowie ciasteczek zrobić małą dziurkę.

Ułożyć delikatnie ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i piec ok. 12-15 min. na złoty kolor.

Po wystudzeniu skleić ciasteczka smarując powidłami śliwkowymi po dwa 1 całe i jedno z dziurką. Na koniec potrzepać cukrem pudrem.