SUPERPRZEPIS

Choinki z żurawiną

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Choinki z żurawiną

Ciasteczka są delikatnie kruche i lekko kwaskowe w smaku, upieczone bez proszku do pieczenia.

Składniki:

Choinki z żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Choinki z żurawiną
Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż uzyskasz jasny i puszysty krem. Dodaj żółtka, sok z cytryny, szczyptę soli i zmiksuj. Teraz miksując na najniższych obrotach miksera dodaj partiami przesianą mąkę. Żurawinę bardzo drobno pokrojoną dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. Z ciasta ulep kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5-6 mm i wycinaj foremką ciastka. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 10 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie wystudź na kratce kuchennej.