monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Choinki i dzwonki marchewkowo-pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na babeczki marchewkowe. Niby zwykłe, a jednak jakby niezwykłe. Przygotowanie ich w foremkach w kształcie choinek i dzwonków, do tego piękny lukier i każdy niejadek pochłonie tą babeczkę pełną marchewki. Serdecznie polecam:)

Choinki i dzwonki marchewkowo-pomarańczowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Choinki i dzwonki marchewkowo-pomarańczowe

 

  • 200 g mąki
  • 200 g marchewki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru do wypieków
  • 100 g masła+ do wysmarowania foremek
  • 200 ml maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

 

  • Lukier do choinek:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • Zielony barwnik
  • Kolorowe posypki
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

 

  • Lukier do dzwonków:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • Ok. 5 łyżek gorącej wody
  • Czerwony barwnik
  • Kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Choinki i dzwonki marchewkowo-pomarańczowe

ETAP 1:

Choinki i dzwonki marchewkowo-pomarańczowe
do cukru z masłem dodać maślankę i mąkę

Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do niej skórkę z pomarańczy.

Masło utrzeć na puszysty krem z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku i za każdym razem zmiksować robotem.

W trzech partiach dodać mąkę i maślankę za każdym razem miksując robotem do połączenia składników.

ETAP 2:

Choinki i dzwonki marchewkowo-pomarańczowe
do foremek wyłożyć ciasto i piec i piec w 1

Na koniec dodać marchewkę i wymieszać łyżką.

Foremki w kształcie choinki i dzwonków dokładnie nasmarować masłem. Nałożyć ciasto, ale niezbyt obficie, aby się nie wylało podczas pieczenia. Piec w 170 st około 20 minut.

Upieczone babeczki wyjąć na kratkę do studzenia i zostawić do ostygnięcia.

ETAP 3:

Lukrowanie:

Do miski przełożyć cukier puder, dodać wodę. Utrzeć. Dodać barwnik i dokładnie wymieszać.

Polukrować choinki i obsypać posypką. Czekoladę rozpuścić i " polukrować" nią pieńki choinki.

Lukier do dzwonków przygotować w ten sam sposób i udekorować ciastka według uznania.

Z podanych składników wyszły mi 4 choinki i 12 dzwonków.

Smacznego!