Sposób przygotowania:
Choinki i dzwonki marchewkowo-pomarańczoweETAP 1:
Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do niej skórkę z pomarańczy.
Masło utrzeć na puszysty krem z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku i za każdym razem zmiksować robotem.
W trzech partiach dodać mąkę i maślankę za każdym razem miksując robotem do połączenia składników.
ETAP 2:
Na koniec dodać marchewkę i wymieszać łyżką.
Foremki w kształcie choinki i dzwonków dokładnie nasmarować masłem. Nałożyć ciasto, ale niezbyt obficie, aby się nie wylało podczas pieczenia. Piec w 170 st około 20 minut.
Upieczone babeczki wyjąć na kratkę do studzenia i zostawić do ostygnięcia.
ETAP 3:
Lukrowanie:
Do miski przełożyć cukier puder, dodać wodę. Utrzeć. Dodać barwnik i dokładnie wymieszać.
Polukrować choinki i obsypać posypką. Czekoladę rozpuścić i " polukrować" nią pieńki choinki.
Lukier do dzwonków przygotować w ten sam sposób i udekorować ciastka według uznania.
Z podanych składników wyszły mi 4 choinki i 12 dzwonków.
Smacznego!