Sposób przygotowania:
Pasztet z gęsiMięso
Gęś dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy obrane marchwie, pietruszki, selera, pora, listek laurowy i ziele angielskie. Zalewamy małą ilością wody, solimy i gotujemy do miękkości.
Przestudzone mięso oddzielamy od kości i razem z warzywami mielimy dwukrotnie w maszynce o najdrobniejszym sitku.
Masa
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na smalcu. Czerstwą bułkę namaczamy w wywarze z gęsi.
Dodajemy wszystko do mięsnej masy, wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Bardzo dokładnie wyrabiamy.
Blaszka
Dużą blaszkę keksówkę wykładamy papierem i przekładamy wyrobioną masę. Ugniatamy wilgotnymi dłońmi i posypujemy bułką tartą.
Pieczenie
Pasztet wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok godziny w 180 stopniach, razem z naczyniem z wodą, by nie wysechł.