WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Pasztet z gęsi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, aromatyczny pasztet z gęsi. Delikatny w smaku i konsystencji, idealnie pasuje do owocowych, kwaśnych konfitur.

Pasztet z gęsi

Składniki:

Pasztet z gęsi

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z gęsi

Mięso

Pasztet z gęsi
Ugotowanie mięso i warzywa mielimy w maszynce.

Gęś dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy obrane marchwie, pietruszki, selera, pora, listek laurowy i ziele angielskie. Zalewamy małą ilością wody, solimy i gotujemy do miękkości.

Przestudzone mięso oddzielamy od kości i razem z warzywami mielimy dwukrotnie w maszynce o najdrobniejszym sitku.

Masa

Pasztet z gęsi
W razie potrzeby do masy można dolać wywaru.

Cebule drobno siekamy i podsmażamy na smalcu. Czerstwą bułkę namaczamy w wywarze z gęsi.

Dodajemy wszystko do mięsnej masy, wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Bardzo dokładnie wyrabiamy.

Blaszka

Pasztet z gęsi
Pasztet pieczemy w dość długiej, szerszej keksówce.

Dużą blaszkę keksówkę wykładamy papierem i przekładamy wyrobioną masę. Ugniatamy wilgotnymi dłońmi i posypujemy bułką tartą.

Pieczenie

Pasztet z gęsi
Pasztet dobrze przestudzamy przed podaniem.

Pasztet wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok godziny w 180 stopniach, razem z naczyniem z wodą, by nie wysechł.