slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik gotowany z żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny waniliowy sernik gotowany. Górą ciasta jest rozpuszczona biała czekolada z suszoną żurawiną. Całość smakuje wyśmienicie. Sernik wychodzi niezwykle kremowy i delikatny. Polecam.

Sernik gotowany z żurawiną

Składniki:

Sernik gotowany z żurawiną

 

  • 120 g biszkoptów podłużnych
  • 400 g twarogu w kostce ( ja miałam już mielony)
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • blaszka 23x23cm

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z żurawiną
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy biszkopty. Twaróg rozdrabniamy i przekładamy do garnka o grubym dnie. Do twarogu dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier puder i ekstrakt. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Proszki budyniowe rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do przestudzenia. Przekładamy letnią masę sernikową na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy po całkowitym ostudzeniu do lodówki na 1 godzinę.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. Dodajemy do niej żurawinę i mieszamy.

Gdy polewa zacznie tężeć wylewamy ją na sernik, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. 

& radzę najpierw namoczyć żurawinę, będzie delikatniejsza i miękka.