bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Piernikowe choinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Choinki możemy przygotować na świąteczny stół lub podarować jako słodki prezent dla gości. Polecam.

Piernikowe choinki

Składniki:

Piernikowe choinki

 

  • Pierniki:

 

 

 

 

  • 200 gram cukru pudru

 

 

  • 1 żółtko

 

  • 10 gram sody oczyszczonej

 

  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

 

  • Lukier do dekoracji:

 

  • 1,5 szklanki cukru pudru

 

 

 

  • Dodatkowo do dekoracji:

 

  • perełki kolorowe

 

  • gwiazdki kolorowe

 

  • posypka kolorowa

 

  • foremki w kształcie gwiazdek w różnych rozmiarach

 

  • rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki
Miód i masło podgrzewamy na tyle, by się rozpuściło, studzimy. Mąkę przesiewamy z sodą, przyprawą do piernika oraz cukrem pudrem. Wlewamy miód z masłem, roztrzepane jajko z żółtkiem i zagniatamy gładkie lśniące ciasto.

Wałkujemy je na grubość pół centymetra. Wykrawamy gwiazdki różnej wielkości za pomocą foremek w kształcie gwiazdek o różnych rozmiarach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowujemy lukier do dekoracji. Białko ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier puder, na końcu dodajemy sok z cytryny. Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodać trochę cukru pudru a jak za gęsty to soku z cytryny.

Choinki sklejamy zaczynając od największej gwiazdki smarując środek lukrem. Ozdabiamy brzegi choinek lukrem za pomocą rękawa cukierniczego ,dekorujemy kolorowymi perełkami i gwiazdkami.