Sposób przygotowania:
Piernikowe choinki
Miód i masło podgrzewamy na tyle, by się rozpuściło, studzimy. Mąkę przesiewamy z sodą, przyprawą do piernika oraz cukrem pudrem. Wlewamy miód z masłem, roztrzepane jajko z żółtkiem i zagniatamy gładkie lśniące ciasto.
Wałkujemy je na grubość pół centymetra. Wykrawamy gwiazdki różnej wielkości za pomocą foremek w kształcie gwiazdek o różnych rozmiarach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy lukier do dekoracji. Białko ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier puder, na końcu dodajemy sok z cytryny. Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodać trochę cukru pudru a jak za gęsty to soku z cytryny.
Choinki sklejamy zaczynając od największej gwiazdki smarując środek lukrem. Ozdabiamy brzegi choinek lukrem za pomocą rękawa cukierniczego ,dekorujemy kolorowymi perełkami i gwiazdkami.
Wałkujemy je na grubość pół centymetra. Wykrawamy gwiazdki różnej wielkości za pomocą foremek w kształcie gwiazdek o różnych rozmiarach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy lukier do dekoracji. Białko ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier puder, na końcu dodajemy sok z cytryny. Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodać trochę cukru pudru a jak za gęsty to soku z cytryny.
Choinki sklejamy zaczynając od największej gwiazdki smarując środek lukrem. Ozdabiamy brzegi choinek lukrem za pomocą rękawa cukierniczego ,dekorujemy kolorowymi perełkami i gwiazdkami.
gosiapiotrek23