Sposób przygotowania:
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną
Jaja przy pomocy miksera ucieramy z cukrem dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiewamy do miski mąkę oraz kakao oraz sodę i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do masy wraz z zmielonymi orzechami, mieszamy i wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).
Pieczemy w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min). Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 blaty. Starte jabłka oprowadzamy do zagotowania podlewając odrobiną wody.
Dodajemy galaretkę-mieszamy do chwili aż rozpuści się w soku. Dodajemy żurawinę.
Odstawiamy wszystko do ostudzenia. Masą jabłkową przekładamy ciasto. Dociskamy ciasto po czym wycinamy z dwóch stron trójkąty tak by powstała choinka polewamy ciasto deserową polewą czekoladową. Z masy marcepanowej formujemy kuleczki lekko je spłaszczając.
Ozdabiamy choinkę białą czekoladę przy pomocy woreczka ze ściętym rogiem. Na końcu ozdabiamy ciasto srebrnymi kuleczkami i białą posypką cukrową o różnych kształtach.
Pieczemy w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min). Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 blaty. Starte jabłka oprowadzamy do zagotowania podlewając odrobiną wody.
Dodajemy galaretkę-mieszamy do chwili aż rozpuści się w soku. Dodajemy żurawinę.
Odstawiamy wszystko do ostudzenia. Masą jabłkową przekładamy ciasto. Dociskamy ciasto po czym wycinamy z dwóch stron trójkąty tak by powstała choinka polewamy ciasto deserową polewą czekoladową. Z masy marcepanowej formujemy kuleczki lekko je spłaszczając.
Ozdabiamy choinkę białą czekoladę przy pomocy woreczka ze ściętym rogiem. Na końcu ozdabiamy ciasto srebrnymi kuleczkami i białą posypką cukrową o różnych kształtach.
marietta