jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną jest ciastem świątecznym wilgotnym i pysznym. Udekorowany ozdobami marcepanowymi i cukrowymi pięknie dekoruje świąteczny stół.

Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną

Składniki:

Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną

 

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • masa: 2 szklanki startych w łezkę
  • 1 galaretka cytrynowa
  • suszona żurawina
  • do dekoracji: polewa czekoladowa deserowa
  • biała czekolada (50 g)
  • masa marcepanowa
  • kuleczki srebrne i ozdoby cukrowe

Sposób przygotowania:

Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną
Jaja przy pomocy miksera ucieramy z cukrem dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiewamy do miski mąkę oraz kakao oraz sodę i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do masy wraz z zmielonymi orzechami, mieszamy i wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).

Pieczemy w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min). Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 blaty. Starte jabłka oprowadzamy do zagotowania podlewając odrobiną wody.

Dodajemy galaretkę-mieszamy do chwili aż rozpuści się w soku. Dodajemy żurawinę.

Odstawiamy wszystko do ostudzenia. Masą jabłkową przekładamy ciasto. Dociskamy ciasto po czym wycinamy z dwóch stron trójkąty tak by powstała choinka polewamy ciasto deserową polewą czekoladową. Z masy marcepanowej formujemy kuleczki lekko je spłaszczając.

Ozdabiamy choinkę białą czekoladę przy pomocy woreczka ze ściętym rogiem. Na końcu ozdabiamy ciasto srebrnymi kuleczkami i białą posypką cukrową o różnych kształtach.