Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Choinki z białą polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ze zwykłego kruchego ciasta mogą powstać pyszne i urocze ciasteczka. Ciasteczka w formie choinek przełożone marmoladą i oblane polewą z białej czekolady są idealne na święta.

Choinki z białą polewą czekoladową

Składniki:

Choinki z białą polewą czekoladową

na ciasto:

do dekoracji i przełożenia:

Sposób przygotowania:

Choinki z białą polewą czekoladową

Przygotowanie ciasteczek :

Choinki z białą polewą czekoladową
Z kruchego rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremkami choinki

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski. Do mąki ścieramy na grubych oczkach tarki masło,dodajemy cukier waniliowy i żółtka.

Zagniatamy gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy go na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy foremkami choinki.

Układamy delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury ok.180-190 stopni i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blachy i studzimy.

Etap końcowy :

Przekładamy smarując cienko marmoladą i sklejając po 2 sztuki. Wierzch choinek oblewamy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą z białej czekolady.

Posypujemy zielonym cukrem błyszczącym. Pozostawiamy do zastygnięcia polewy.