Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Chrapka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do skorzystania z moich przepisów , gdyż są szybkie tanie i smaczne i przynoszą niezwykłe rezultaty ;)

Chrapka

Składniki:

Chrapka

 

  • 75 dag węgierek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdźy lub ] torebka drożdżyinstant
  • 2 szkląnki mleka
  • I/2 szklanki cukru
  • pół kostki margaryny
  • aromat pomarariczowy
  • sól
  • 1torebka czerwonej galaretki (wiśniowej
  • lub truskawkowej)
  • mielony qlnamon
  • 3 łyżkii cukru pudru
  • tłuszcz i tarta bułka lub mąka
  • do formy

Sposób przygotowania:

Chrapka
D rozdże rozpuścić w ciepłym mleku' dodać pół szklanki mąki, łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia' Żółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, zółtka, aromat oraz podrośnięte drożdże, dobrzę wyrobić.Margarynę stopić lekko ostudzić i ciepłą dodać do wyrobionego ciasta, dobrze wymieszać, przykryć czystą lnianą albo bawełnianą'ściereczką i odstawić do 'vy-
rośnięcia. Sliwki umyć, osuszyć' przekroić na połówki o przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, wstawić do piekarnika na 180 st 30 - 45 min

Tagi:

tarta