edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chrupiąca sałatka gryczana z surimi

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Stoczyłam z mężem walkę o nazwę tego dania - dla mnie to sałatka, dla niego kasza z warzywami. Jedno jest pewne, smakowało nam obojgu :D

Chrupiąca sałatka gryczana z surimi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrupiąca sałatka gryczana z surimi

 

  • Kopiasta szklanka ugotowanej na sypko palonej kaszy gryczanej
  • 5 paluszków krabowych surimi
  • kawałek ogórka sałatkowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 rzodkiewki
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania:

Chrupiąca sałatka gryczana z surimi
Ogórka i rzodkiewki umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół-plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Koperek opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Paluszki surimi obrałam z folii i pokroiłam ukośnie w plasterki. Wszystkie składniki umieściłam w misce, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszałam. Sałatkę podałam w szklanych miseczkach przystrojone kleksem majonezu, ale można również wymieszać z majonezem przed podaniem.
Chrupiąca sałatka gryczana z surimi
Wszystkie składniki umieściłam w misce i doprawiłam do smaku.