edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chrupiąca sałatka w odcieniach zieleni

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ser do tej sałatki kupiłam po raz pierwszy i okazał się miłą odmianą od popularnej fety.

Chrupiąca sałatka w odcieniach zieleni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrupiąca sałatka w odcieniach zieleni

 

  • mała główka sałaty lodowej
  • 1 zielona młoda cukinia z miękką skórką
  • 1 mała kalarepka
  • nieduży kawałek pora z białej części
  • kostka 20 dag sera dojrzewającego w solance (pod marką Kaufland)
  • 4-5 łyżek pestek słonecznika
  • oliwa lub ulubiony olej
  • pieprz
  • sól (ostrożnie, bo ser jest dość słony)

Sposób przygotowania:

Chrupiąca sałatka w odcieniach zieleni
Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni. Sałatę opłukać, osuszyć w ściereczce lub suszarce do sałaty, porwać palcami na nieduże kawałki. Cukinię, kalarepę i pora umyć, osuszyć. Cukinię razem ze skórą pokroić w pół- lub ćwierć-plasterki ( w zależności od grubości cukinii). Kalarepę obrać, pokroić w plasterki o rozmiarach podobnych do plastrów cukinii. Pora pokroić w plasterki i rozdzielić na pojedyncze krążki.  Ser pokroić w kosteczkę (u mnie około 1,5x1,5 cm). Na półmisku ułożyć sałatę, na nią rozsypać równomiernie warzywa i ser. Po wierzchu posypać uprażonym słonecznikiem. Doprawić do smaku oliwą , pieprzem i ewentualnie solą (nie polecam).
Chrupiąca sałatka w odcieniach zieleni
A tak wygląda opakowanie użytego do niej sera. Jest słony, twardy i nie rozmazuje sie w sałatce tak, jak feta.