Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Chrupiące gofry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry są pyszne z bitą śmietaną, dżemem lub świeżymi owocami

Chrupiące gofry Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chrupiące gofry

 

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • odrobina wody,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier waniliowy,
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich masło i dalej ucieramy, białka ubijamy na pianę. Mleko, wodę i mąkę mieszamy dokładnie, dodajemy cukier waniliowy i utarte z masłem i cukrem żółtka. Ucieramy wszystko na jednolitą masę.Ciasto powinno być dość gęste, ale płynne. Na koniec dodajemy białka i bardzo delikatnie mieszamy, aby masa była puszysta. Gofrownicę smarujemy odrobiną tłuszczu, i na rozgrzaną nalewamy po trochu ciasta. Pieczemy na złoty kolor. Pyszne z bitą śmietaną i owocami
Chrupiące gofry
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem, a białka ubijamy na pianę
Chrupiące gofry
Gofry pieczemy w posmarowanej tłuszczem gofrownicy