rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Chrupiące gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gofry bardzo rzadko gościły w moim domu ze względu na brak własnej gofrownicy. Teraz kiedy wiem że ma ją Teściowa i mogę bez problemu wziąć, myślę że będą pojawiać się częściej.

Chrupiące gofry

Składniki:

Chrupiące gofry

 

  • 1.5 szklanki mleka 3.2%
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru (z kopką)
  • 2 łyżki cukru kryształu (z kopką)
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 3/4 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 1/4 szklanki oleju + olej do smarowania gofrownicy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

  • Mus truskawkowy:
  • ok. 15 średnich truskawek
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 2 łyżki płaskie cukru pudru

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry
Ciasto na gofry: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Mleko, wodę, olej, żółtka, cukry i szczyptę soli mieszamy w mikserze. Powoli dodajemy przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto łączymy z pianą i delikatnie mieszamy łyżką, do całkowitego połączenia składników. Gofrownicę dobrze nagrzewamy, smarujemy olejem z każdej strony i na gorącą wylewamy tyle ciasta, ile potrzeba żeby przykryło dolną warstwę. Pieczemy na złoty kolor, a ciepłe odstawiamy na kratkę, dzięki czemu gofry są jeszcze bardziej chrupiące, niż te odłożone od razu na talerzyk. Posypujemy cukrem pudrem bądź podajemy według własnych upodobań. Dla Męża robiłam z musem truskawkowym: Truskawki, śmietankę i cukier blendujemy. Gotowym musem polewamy gofry, bądź namaczamy je sobie po kawałku.