Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chrupiące gofry z kefirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Najbardziej chrupiące gofry, jakie do tej pory zrobiłam, co najważniejsze,długo tą chrupkość zachowują :) polecam!

Chrupiące gofry z kefirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące gofry z kefirem

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,75 szklanki kefiru
  • 0,25 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • bita śmietana do podania
  • frużelina truskawkowa do podania

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry z kefirem
Do miski przesiać mąkę pszenną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wlać kefir i mleko (w temperaturze pokojowej) oraz olej, dodać cukier i 2 żółtka. Całość zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli w drugiej misce. Pianę z białek przełożyć do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzać porządnie, posmarować olejem za pomocą pędzelka. Wlewać chochelkę ciasta i smażyć na rumiano. Gotowe gofry zdjąć na kratkę by odparowały. Gofry podawać ciepłe z bitą śmietaną i frużeliną z truskawek (lub innymi ulubionymi dodatkami)
Chrupiące gofry z kefirem
Do miski przesiać mąkę pszenną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wlać kefir i mleko (w temperaturze pokojowej) oraz olej, dodać cukier i 2 żółtka. Całość zmiksować.
Chrupiące gofry z kefirem
Białka ubić ze szczyptą soli w drugiej misce.
Chrupiące gofry z kefirem
Gofrownicę rozgrzać porządnie, posmarować olejem za pomocą pędzelka. Wlewać chochelkę ciasta i smażyć na rumiano. Gotowe gofry zdjąć na kratkę by odparowały.
Chrupiące gofry z kefirem
Gofrownicę rozgrzać porządnie, posmarować olejem za pomocą pędzelka. Wlewać chochelkę ciasta i smażyć na rumiano. Gotowe gofry zdjąć na kratkę by odparowały.