kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Chrupiące gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli chcemy mieć chrupiące gofry to po upieczeniu należy je stawiać a nie kłaść, robimy taki jakby domek opierając dwa gofry wierzchem ze sobą.

Chrupiące gofry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chrupiące gofry

 

  • 1i1/2szkl mąki
  • 2 jajka
  • 1szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę ze szczyptą soli. Do oddzielnego naczynia wsypujemy mąkę , dodajemy proszek do pieczenia i wlewamy mleko. Ucieramy za pomocą miksera, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy roztopione wcześniej masło (musi być chłodne) i ucieramy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Gofrownice nagrzewamy i porcjami wlewamy ciasto. Pieczemy na rumiano. Czas pieczenia zależy od rodzaju gofrownicy jaką posiadamy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą i mlekiem.
Chrupiące gofry
Etap 1Przygotowane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Chrupiące gofry
Etap 2Równomiernie rozprowadzamy ciasto w nagrzanej gofrownicy.
Chrupiące gofry
Etap 3Upieczone rumieniutkie chrupiące gofry.