Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kalmary a la flaczki

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Oczyszczone i opłukane warzywa zetrzeć na tarce lub pokrajać w cienkie paseczki,

Kalmary a la flaczki

Składniki:

Kalmary a la flaczki

 

  • 1/2 kg kalmarów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • por
  • cebula
  • 1/8 małej kapusty
  • 1 łyżka masła
  • mielona papryka
  • pieprz
  • majeranek
  • kostka bulionowa
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kalmary a la flaczki
Oczyszczone i opłukane warzywa zetrzeć na tarce lub pokrajać w cienkie paseczki, włożyć do rondla, lekko posolić, dodać przyprawy, podlać wrzącą wodą, włożyć tłuszcz i dusić ok 10 minut. Rozmrożone tuszki kalmarów ugotować oddzielnie w osolonej wodzie ok 30 minut, sprawdzając w czasie gotowania widelcem, czy są miękkie. Następnie odcedzić je, pokrajać w cieniutki makaronik lub krążki, połączyć z jarzynami i doprawić tak, aby były pikantne. Można zaprawić flaczki zasmażką z tłuszczu i mąki lub podawać bez zasmażki do pieczywa.